Приказката на най-добрия ни тенисист в Испания привърши.Григор Димитров изгуби от

...
Приказката на най-добрия ни тенисист в Испания привърши.Григор Димитров изгуби от
Коментари Харесай

Григор изгуби от Циципас в Барселона

Приказката на най-хубавия ни тенисист в Испания привърши.

Григор Димитров изгуби от Стефанос Циципас с 1:6, 4:6 в осминафинален дуел на шампионата от сериите АТР 500 в Барселона.

Първи сет

Григор притисна три пъти бекхенда на Циципас и след това незабавно обърна посоката с форхенд по диагонала за 15-0. Грешка от задната страна на ракетата на българина по правата докара до 15-15, а по-късно гъркът доста ниско смъкна топката с подсечен бекхенд и затрудни оптимално противника - 15-30. Непредизвикана неточност от противоположния удар на Димитров го изправи пред отбраняване на два брейк-бола, като първият бе отразен със същото разиграване като първата точка в мача - Гришо натискаше бекхенда на съперника и смени посоката (този път по правата), дочаквайки пропуск. Форхенд в мрежата обаче направи пробивът факт - 0:1, написа Sportal.bg.

Форхенд по противоположния диагонал на Циципас излезе в навън за 0-15, само че след това пласира невърнат сервис по правата в полето за преимущество. Гъркът дръпна с 30-15 в обстановка, в която Григор имаше преимущество и потърси уинър от форхенд до мрежата, единствено че и съдията на стола отсъди навън. Впоследствие се стигна и до 40-30, a българинът още веднъж прати форхенд отвън очертанията за 0:2.

Изненадващо или не, Григор правеше огромен брой неточности от форхенд, а сервисът му не му даваше предимство, което му бе належащо изключително при 0-30. Той прати бекхенд в навън надълбоко зад главната линия и трябваше да отразява три шанса за нов пробив, като във втория случай избра неправилно да играе противоположния си удар от средата на корта - 0:3 с нов брейк.

Циципас направи първия си ас по правата в дясната половина за 15-0, а незабавно по-късно и първата си двойна неточност. Мрежата не пожела да прати топката в противниковото поле и тя остана в това на Григор за 30-15, след което Димитров прати форхенд-ретур в навън. Невърнат начален удар на гърка му обезпечи удобен задатък от 0:4.

Неприятната за родните почитатели серия от точки в актива на Циципас продължи с форхенд-уинър за 0-15, само че Григор добре отвърна с невърнат сервис по диагонала в лявата страна на корта. Още два ретура в навън от бекхенд на гърка направиха 40-15, след които Димитров пласира подаване по диагонала и с нова лесна и бърза точка записа първия си гейм - 1:4.

Чудесна композиция по късите диагонали на сервис и форхенд даде на Циципас задатък от 15-0, а след това той още веднъж с предния си удар по изострен диагонал затрудни оптимално бекхенда на Гришо - 30-0. Смач край мрежата разреши на Димитров да понижи на 30-15, само че невърнат сервис по правата в полето за преимущество докара до 40-15. Бекхенд в навън незабавно след нелош ретур обаче направи съотношението още по-неприятно за българина - 1:5.

Грешките от предната страна на ракетата на Григор не спираха и с две следващи такива - по двата диагонала - той изостана с 15-30, само че началният му удар му оказа помощ да се добере до 30-30. Поредната непредизвикана от бекхенд в средата на корта обаче обезпечи на противника сетбол на посрещане. С два дълбоки форхенда Циципас разноски Димитров по корта и последвалият уинър фиксира края на сета - 1:6 за единствено 24 минути.

Втори сет

Григор най-сетне застъпи главната линия и той притисна противника си още при започване на идващия сет, като с форхенд-уинър по противоположния диагонал стигна до 30-30 на посрещане. Последва и първия му брейк-бол в мача, откакто Циципас този път изкара в навън опита си за нов пай диагонал. Удар с рамката на гърка означаваше, че Димитров стартира по най-хубавия метод втория сет - 1:0.

Григор за първи път реши да излезе на мрежата след сервис, само че не направи безапелационно воле и беше задминат с бекхенд по диагонала от първенеца в Монте Карло - 0-15. Първият ас със сечен сервис стана факт за 15-15, преди замяна на бекхенди по диагонала да бе извоювана от Циципас със промяна на посоката и уинър - 30-30. Димитров се измести от бекхенда си на една по мудна топка и реши да прави къса, която не трансферира филето и се стигна до късмет за рибрейк. За страдание, форхенд в мрежата от средата на корта на Гришо направи пробивът факт - 1:1.

Два опита за минаващи удари на Димитров не се получиха с малко, само че задоволително за загуба на разиграванията, като Циципас добави уинър от форхенд незабавно след сервис за 40-0. Ретур-уинър на българина направи 40-15, само че той след това тотално сбърка бекхенда си по противоположния диагонал - 1:2.

Димитров сгреши следващ форхенд, до момента в който стои надълбоко зад главната линия - 0-15, само че пък компенсира с добър противоположен диагонал, който затрудни противника за 15-15. Циципас направи добра отбрана с форхенда си и удължи идващото разиграване с няколко удара, само че Григор го надделя за 30-15. Два положителни сервиса на българина и къси точки в негова изгода въпреки всичко изравниха резултата в геймовете 2:2.

Един от обичаните минаващи бекхенди на Димитров с китково придвижване не трансферира мрежата за 15-0, а след това ретурът му излезе в навън за 30-0. Грешка от бекхенд на Циципас понижи съотношението на 30-15, а след това друга такава от форхенд докара до 30-30. Топ тенисистът ни се отбрани чудесно с форхендите си (тип скуош) и дочака неправилност на гърка, който не се оправи с осъществяването на късата си - късмет за пробив. Шампионът от Монте Карло извади огромен шанс с улавяне на линията, след което Григор за малко не го размина с бекхенд и пропусна да завоюва най-атрактивната точка в мача. Типично клей-корт разиграване с доста изтощителни удари отиде на сметката на Димитров за нов брейк-бол, като отбраната му бе на висота и той дочака неточност на съперника. Най-после и бекхенд по правата размина излезлия напред грък и Гришо поведе с пробив - 3:2.

Българинът още веднъж беше разходен по ширината на корта и намирайки се много зад главната линия, направи неточност от форхенд за 0-15. Аут от предната страна на ракетата на Циципас направи 15-30, след което прекрасен невърнат сервис по диагонала в полето за преимущество на Димитров му обезпечи 30-30. Бекхенд в мрежата на Гришо обаче заплаши да се повтори " упражнението " от по-рано - рибрейк, като тъкмо това стана след нов негов неакуратен противоположен удар - 3:3.

Два невърнати сервиса на Циципас го изведоха до 30-0, преди вълшебна къса топка от бекхенд-слайс на Григор да предизвика овации от публиката за 30-15. Още един несполучлив ретур обаче приближи гърка до продобиване на сета, след което пък неточност от подсечен бекхенд направи резултата 3:4.

Красиво и дълго разиграване, при което Григор последователно трупаше предимство на корта, приключи в негова изгода след форхенд по правата и неправилност на противника - 15-0. Невърнат сервис по диагонала в лявата половина докара до 30-0, само че незабавно по-късно следващия бекхенд в мрежата на българина направи 30-15. Хубав начален удар по правата бе задоволителен за 40-15, а композиция от сервис и форхенд по противоположния диагонал фиксира резултата на 4:4.

Циципас пласира невърнато подаване, само че по-късно мигновено сбърка непредизвикано с предната страна на ракетата си. Още един несполучлив ретур на Димитров докара до 30-15, а след това негов преувеличен форхенд по правата даде гейм-бол на гърка. Световният номер 5 нападна мрежата, а Григор игра по диагонала, вместо по оголената права, при което Циципас реализира елементарно воле за 4:5.

Началният удар на Григор му осигуряваше много повече лесни точки във втория сет, в сравнение с в първия, когато процентът на извоювани топки му бе едвам 33. Непредизвикана неточност от форхенд на българина докара обаче до 30-30, а още една такава значеше към този момент мачбол за противника. За страдание, с двойна неточност Димитров завърши присъединяване си в Барселона - 1:6, 4:6 за 71 минути.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР